srijeda, 22. kolovoza 2018.

Juha od šparoga i krompira

Nedavno sam nasla divlje šparoge i obarila i ostavila u friz da imam..
Htijela sam da probam juhu.. i ispala je jako ukusna..


Sastojci;
1 vezica šparoga divljih- ukoliko nemate divlje naravno mogu i obicne
1 veći krompir
1 glavica manja luka
1 cesanj cesnjaka
so, zacin,biber,
voda ili temeljac( povrtni ili mesni- moze i kocka)
1/2- 1 dcl vrhnje za kuhanje

Priprema:
Šparoge divlje se ciste tako da se donji dio kida, gdje kao drveno, i to se baca..Mogu se obariti uz malo secera da se ubije gorcina, mada meni to ne smeta. Kod obicnih isto skidate dole onaj guli se korjenasti dio.. Kod nas su obicne sparoge jako rijetke i iznimno skupe..
Luk i češnjak ocistiti i nasjeckati.. Krompir isto očistiti i nasjeci na kockice.
Na malo maslinovog ulja propržiti luk i cešnjak dodati krompir na kockice i šparoge..
Malo propržiti, dodati zacine i naliti sa vodom ili temeljcom..Kuhati dok povrce ne omekani.
Izmiskati i dodati malo vrhnja za kuhanje.. Ostaviti da baci jedan kljuc..

utorak, 21. kolovoza 2018.

Povrtna tavica sa indijskim oraščićima

Jedno fino lagano jelo, moze samostalno ili kao prilog..Vrlo brzo gotovo odlicno za tople dane..





Sastojci;
300 gr riže dugog zrna
300 gr mahuna zelenih olovka
1 crvena i 1 žuta paprika
1 glavica luka
2 kašike putera ili maslinovog ulja( ja sam ulje koristila)
1 tikvica
so, papar,
prstohvat muskatnog orascica
prstovat kajerskog papra
prstohvat šecera
100 gr posoljenih prženih indijskih orašćića


Priprema:
Rižu skuhati u slanoj vodi prema uputama..Ocjediti i prohladiti.
Mahune ocisiti i narezati na komadice.. Parike  očistiti i isto nasjeckati na rezance. Luk ocistiti i nasjeckati..
Na ulju ili puteru propržiti luk, dodati papriku i mahune i malo prijati.. po malo dodavati malo vode..


Tikvicu ocistiti i nasjeckati na ploške. Kad malo omekane mahune dodati tikvice i pirjati 5 min..
Dodati rižu, zaciniti, so, papar, muskatni, ja sam dodala i malo peršunovog lista.. I na kraju primješati indijske orascice..
ja sam jela uz svoje batacice u cili marinadi..i uz salatu..

ponedjeljak, 20. kolovoza 2018.

Pileci batacici slatko-ljuti

Ja jako volim ljutkastu hranu.. pogotovo mi piletina pase sa malo cilija. Ovo je jedan jednostavan i jako brz recept..



Sastojci za 4 osobe:
10 mini batacica
so, papar
65 ml slatko ljutog cili umaka( ja sam to koristila gotovi
25 ml sezamovog(susamovog) ulja


Priprema:
Meso oprati,posusiti i natrljati solju i paprom.. I premazati umakom od cilija.. poklopiti i ostaviti 1 h u frizideru..
Ulje od sezama zagrijati u tavi i prziti batacice nekih 15-20 min. ja sam malo podlila vodom..
Posluziti ukraseno ploskama limuna po zelji..
Ja sam jela uz svoju grcku bulgur salatu https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.com/2017/07/ljetna-salata-sa-slanutkom-i-grahom.html  i ljetnu salatu sa grahom i slanutkom  https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.com/2017/07/ljetna-salata-sa-slanutkom-i-grahom.html

petak, 17. kolovoza 2018.

Patlidzani punjeni sa cous cousom

Jedno fino lagano ljetno jelo.. uz dodatak zitarice i povrca..



Sastojci:
2 veća patlidzana
200 gr cous cousa
1 glavica luka
1 češanj češnjaka
1 crvena paprika
1 žuta paprika
80 gr parmezana ili nekog sira drugog žutog
2 kašike maslinovog ulja




Priprema:
Oguliti luk i češnjak i nasjeckati. Paprike oprati i isjeci na kocke.. Cous cous preliti sa povrtnim temeljcem.. ili vodom uz dodatak zacina.. prema omjeru sa kutije..
Patlidzane presjeci i izdubiti.. ostaviti oko 1 cm.. Meso od patlizdana  isjeckati.. Ja sam malo prepekla na ulju da omekane patlidzani vi po zelji..jer onda skratim vrijeme pecenja
Na maslinovom ulju propržiti luk i cesnjak, dodati papriku i patlidzan unutrasnjost,. Malo propržiti da omekani dodati paradajz -cherry paradajz ili paradajz sjeckani..
So, papar dodati majcinu dusicu.. Dodati cous cous,, izmješati .. Napuniti patlidzane i posuti paremzanom i staviti peci u rernu 30min.Ja sam ovaj put stavila mozzarellu jer sam imala otvorenu..


srijeda, 8. kolovoza 2018.

Flatbread pizza sa grilanom tikvicom, cherry paradajzom i mozzarelom

Nedavno sam pravila pizzu sa tikvicama i odusevila se https://www.coolinarika.com/recept/807303/.. kako od samo tri sastojka tikvice, mozzarelle i zacina.. imas savrsen spoj..Ja sam  sad htijela malo drugaciju brzu varijantu pa sam pravila kao flatbread.. i malo sam tikvice tostirala.. Ja sam pravila tijesto od svog flatbread pizze sa pršutom i rikulom..https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.com/2018/06/flat-bread-pizza-sa-prsutom-i-rikulom.html



Sastojci:
Tijesto:

  • 1 i 1/2 šoljicu brašna(ja sam mjerila šoljom od 250 ml+125=375 ml)
  • 1/2 šoljice mlijeka (125 ml)
  • kašike maslinovo ulja
  • 1 i 1/2 kaškica praška za pecivo, kaškica soli
  • Nadjev:
  • 1 srednja tikvica
  • 100 gr mozzarelle
  • malo gorgonzole par šnita 
  • šaka cherry paradajza
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • čehno bijelog luka
  • origano, bosiljak 
  • Priprema:
  • Brašno, sol, prašak za pecivo izmješati dodati maslinovo ulje,  mlijeko i zamjesiti tijesto.. Razvaljati ga tanje na nekih 3-5 cm u ovalni oblik ili po želji okruglo.. Ja obicno flat valjam ovalno..Ili po želji napravite više manjih podjeliti tijesto na vise loptica pa razvaljati..
  • Staviti na papir za pečenje, preko malo namazati maslinovim uljem i zacinima ,i staviti u zagrijanu rernu na nekih 200-220C 5 -6min..
  • Maslinovo ulje, bijeli luk, bosiljak, origano izmješati . Cherry paradajz mozete presjeci na pola.. preliti sa malo ulja i zacina i staviti peci pored tijesta.. to mozete cak i par minuta prije staviti.. 
  • Tikvicu jednu srednju isjeći na tanke šnite spravicom za guljenje i na malo ulja ili gril tavi je prebaciti da omekani tj da pusti vodu.. 
  •  Nakon 5-6 min  izvaditi  tijesto i poredati šnite tikvica mozzarelle, malo gorgonzole.. i peći jos nekih 5-7 min.. vidjet cete kad pocne dobijati boju. Ovisi od pecnice, moja je dosta jaka.. 


  • utorak, 7. kolovoza 2018.

    Salata od žitarica, povrća i sira (ala grcka)

    Još jedna salata obrok.Uz dodatak malo povrća, feta sira.. kompletan obrok..Nesto kao grcka salata sa vise vrsta zitarica..




    Sastojci:
    1 šoljica obarenog ječma
    1 manja konzerva bijelog graha
    1 manja konzerva slanutka
    1 mala konzerva kukuruza
    1 glavica crvenog luka ili ljubicastog
    1 šaka cherry paradajza( ili ako nema 1-2kom obicnog)
    1 veći krastavac
    1 crvena paprika (+ po želji jos neku radi kolorita)
    komad feta sira 50- 100 gr
    po želji moze se dodati malo maslina
    3-4 kašike maslinovog ulja
    sirće bijeli aceto balsamiko po želji ,
    malo origana
    nana za ukrasiti

    Pripema:
    Povrće oprati i oguliti luk, krastavac mozete ostaviti sa korom ukoliko je fin.. Isjeci na kockice kao i papriku ili snite.... Dodati cherry paradajz ili obicni ako nema..
    Skuhati jecam prema uputstvu nekih 30-40 min.. Povrće iz konzerve isprati i ostaviti da se ocjedi..
    Sve izmješati dodati svjeze povrce. posuti sa kockicama feta sira koje se moze posuti sa origanom.. Dodati par crnih maslina.. Preliti maslinovim uljem. Ukrasiti sa svjezom mentom..


    Smoothie za probavu

    Jutros sam mutila jednu slicnu jucerasnju kombinaciju al sam ovaj put dodala mljeveno  laneno sjeme i malo zobenih pahuljica..



    Sastojci:
    1 breskva(nektarina)
    2 šljive
    1 šaka(šoljica) malina
    1 šaka crnog grožđa
    1 banana
    1 supena kašika lanenog sjemena
    1 kašika zobenih pahuljica
    voda ili po zelji jogurt, neko mlijeko

    Priprema:
    Voće oprati i očistiti od košpi..Sve staviti u blender dodati laneno sjeme i pahuljice kao i tekućinu po želji. Ja sam pravila sa vodom.. Vi mozete dodati jogurt ili neko mlijeko( bademovo, kokosovo, rizino i sl.)