Nedavno sam pravila pizzu sa tikvicama i odusevila se
https://www.coolinarika.com/recept/807303/.. kako od samo tri sastojka tikvice, mozzarelle i zacina.. imas savrsen spoj..Ja sam sad htijela malo drugaciju brzu varijantu pa sam pravila kao flatbread.. i malo sam tikvice tostirala.. Ja sam pravila tijesto od svog flatbread pizze sa pršutom i rikulom..
https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.com/2018/06/flat-bread-pizza-sa-prsutom-i-rikulom.html
Sastojci:
Tijesto:
1 i 1/2 šoljicu brašna(ja sam mjerila šoljom od 250 ml+125=375 ml)
1/2 šoljice mlijeka (125 ml)
2 kašike maslinovo ulja
1 i 1/2 kaškica praška za pecivo, kaškica soli
Nadjev:
1 srednja tikvica
100 gr mozzarelle
malo gorgonzole par šnita
šaka cherry paradajza
3-4 kašike maslinovog ulja
čehno bijelog luka
origano, bosiljak
Priprema:
Brašno, sol, prašak za pecivo izmješati dodati maslinovo ulje, mlijeko i zamjesiti tijesto.. Razvaljati ga tanje na nekih 3-5 cm u ovalni oblik ili po želji okruglo.. Ja obicno flat valjam ovalno..Ili po želji napravite više manjih podjeliti tijesto na vise loptica pa razvaljati..
Staviti na papir za pečenje, preko malo namazati maslinovim uljem i zacinima ,i staviti u zagrijanu rernu na nekih 200-220C 5 -6min..
Maslinovo ulje, bijeli luk, bosiljak, origano izmješati . Cherry paradajz mozete presjeci na pola.. preliti sa malo ulja i zacina i staviti peci pored tijesta.. to mozete cak i par minuta prije staviti..
Tikvicu jednu srednju isjeći na tanke šnite spravicom za guljenje i na malo ulja ili gril tavi je prebaciti da omekani tj da pusti vodu..
Nakon 5-6 min izvaditi tijesto i poredati šnite tikvica mozzarelle, malo gorgonzole.. i peći jos nekih 5-7 min.. vidjet cete kad pocne dobijati boju. Ovisi od pecnice, moja je dosta jaka..
Nema komentara:
Objavi komentar