utorak, 19. srpnja 2016.

Sitni ćevap

Ovo je jedno tradicionalno bosansko jelo. Ne podrazumjeva se ćevap sa somunom koji svi več dobro znaju. U Bosni postoji dosta vrsta ćevapa ( sitni, šiš, hadžijski).
Ovo su kuhana jela sa dosta povrća i sa saftom. Ja uvijek koristim za ovakva jela teleće meso ( šnicl), mada neko pravi i od junetine




Sastojci:
300-400 gr telečeg šnicla
1 veću glavicu luka
1 veća mrkva ili 2 manje
1/2 crvene paprike ( paprika i ne ide u orginal recept al  stavim kad ima jer bude lijep saft od nje)
so, začin, peršun list
ulje
malo aleve crvene slatke paprike
paradajz sos ( par kašika)

Priprema:
Meso isječi na kockice. Luk i  papriku na kockice, mrkvu na kolutiće  isto isjeckati .



Na ulju propržiti luk, papriku, mrkvu i kad malo omekani i pusti dodati meso i njega pržiti da se zatvore pore i ufati korica ..Posoliti, začiniti, dodati peršun list i dodati vode pomalo podlijevati da dobije boju  .Dodati aleve paprike( kaškica), par kašika paradajz pirea.
Naliti vodom  i kuhati nekih 1/2 h -45 min poistiha.




 Možda i duže zavisi od mesa.Bitno je da je meso mekano a da se saft zgusno..
 Služiti uz pire, rižu i sl.



2 komentara:

  1. prvi puta čujem, iskreno alo me zbunio naslov i slika koja mi nikako nije odgovarala.

    OdgovoriIzbriši
  2. U Bosni ima dosta ovakvih recepata i jela na saft, zato sam i navela da nisu klasični ćevapi za one kojima ovo nije poznato..al tako se zovu.

    OdgovoriIzbriši