Ovo su kuhana jela sa dosta povrća i sa saftom. Ja uvijek koristim za ovakva jela teleće meso ( šnicl), mada neko pravi i od junetine
Sastojci:
300-400 gr telečeg šnicla
1 veću glavicu luka
1 veća mrkva ili 2 manje
1/2 crvene paprike ( paprika i ne ide u orginal recept al stavim kad ima jer bude lijep saft od nje)
so, začin, peršun list
ulje
malo aleve crvene slatke paprike
paradajz sos ( par kašika)
Priprema:
Meso isječi na kockice. Luk i papriku na kockice, mrkvu na kolutiće isto isjeckati .
Na ulju propržiti luk, papriku, mrkvu i kad malo omekani i pusti dodati meso i njega pržiti da se zatvore pore i ufati korica ..Posoliti, začiniti, dodati peršun list i dodati vode pomalo podlijevati da dobije boju .Dodati aleve paprike( kaškica), par kašika paradajz pirea.
Naliti vodom i kuhati nekih 1/2 h -45 min poistiha.
Možda i duže zavisi od mesa.Bitno je da je meso mekano a da se saft zgusno..
Služiti uz pire, rižu i sl.
prvi puta čujem, iskreno alo me zbunio naslov i slika koja mi nikako nije odgovarala.
OdgovoriIzbrišiU Bosni ima dosta ovakvih recepata i jela na saft, zato sam i navela da nisu klasični ćevapi za one kojima ovo nije poznato..al tako se zovu.
OdgovoriIzbriši