srijeda, 3. kolovoza 2016.

Gusta riblja juha

Ovo je neka vrsta juhe -variva blago ljuta.Ja sam imala napravljen od ranije temeljac od glave lososa.Pa sam dodala jedan file i jedan komad oslića.Ovo se može praviti od soma ili neke riječne ribe.






Sastojci:
za riblji temeljac- juhu:

glava lososa ili neka riba po želji
1 glavica luka
1 mrkva
 komadić celera i  peršuna korjen i list
so,vegeta, biber u zrnu
kaškica sirćeta

za gustu juhu:
1-2 komada fileta po želji( oslić,san pjer i sl)
1 paprika crvena
1 glavica luka
1 mrkva
malo peršuna i celera korjen
2 krompira
malo ljute crvene paprike
po želji malo svježe ljute papričice



Priprema:
temeljac:

Luk presjeći na pola i zažutiti na ploči. U vodu staviti povrće, riblju glavu ili ribu, začine i sirće. Kuhati 15-20min.
Procjediti. Riblju glavu očistiti od kostiju i skinuti meso., povrće isjeckati.Ja luk bacam.

Gusta riblja juha:

Na malo ulja propržiti  isjeckanu glavicu luka , papriku na kockice, mrkvu, celer, peršun i krompir. Podlijevati sa malo vode da pusti sok povrće. Kada omekani dodati isječen file ribe i propržiti.Ako ste kuhali temeljac dodati i povrće i riblje meso iz temeljca. Naliti temeljcem i dodati pešun list, alevu papriku i kuhati malo da se sastojci prožmu i zgusne. Juha treba biti gusta.






Nema komentara:

Objavi komentar