petak, 2. lipnja 2017.

Tortilja snack

Ovo je više kao ideja.. Ja sam nedavno sebi pravila za ručak sa domačim pinđurem i jako mi se svidjelo. Prije par dana sam pravila za večeru malo u drugačijom kombinaciji. Super je za društvo,, vrlo brzo gotovo.Fino za pregristi.. 


  • Sastojci

      
  • kupovne tortilje
  • žuti sir za naribati po potrebi
  • 2-3 kašike domaćeg ili kupovnog pinđura(ljutica)
  • 2-3 kašike Sjeckane rajčice Podravka (cesnjak, bosiljak) ili po zelji
  • 2-3 kašike kukuruza iz konzerve ( ja sam pravi put pravila tako, drugi put nisam)
  • mileram ili grčki jogurt
  • po želji moze se dodati sunka ili nesto po svom izboru.
  • Priprema

    1. 1.
      Tortilju blago zagrijati samo da malo omekani par sekundi na tavi.. 
      Ja sam jednu filovala pinđurom , drugu sa sjeckanim paradajzom sa cesnjakom i bosiljkom. preko naribati sir i ukoliko želite stavite kukuruz.. Prekriti sa drugom tortiljom.. Ne stavljati previše nadjeva da ne curi.al namazati da ima dovoljno preko cijele tortilje . i malo na suhoj tavi za palacinke zagrijati tek toliko da se sir otopi.. par min.  Isjeći na 4 dijela i uzivati.. 

    Posluživanje

    Služiti uz vrhnje , grčki jogurt i sl.

Salata od mrkve i susama

Nedavno sam na poklon dobila susamovo ulje,nisam ga nikad prije koristila. Onako cinilo mi se na prvu jako i gorkasto jer sam ga liznula al prekrasnog mirisa.. Na internetu sam procitala da  je to ulje koje odlicno podnosi visoke temparature.. da je dobro za przenje.. Juče mi je stigao spirilajzer pa sam odlučila da napravim ovu salaticu koju sam nasla na internetu. Ja sam malo sebi prilagodila.. Kad sam tu stavila ulje uopce nije takog ukusa valjda ga ovaj dresing ublazi. Salata je vrlo ukusna i aromaticna.. meni je divno pasala uz losos..



Sastojci

 
  • 2-3 mrkve
  • šaku susama( ja sam stavila crni i bijeli jer sam imala)
  • 2-3 v. k. jabučnog octa( u orginal receptu ide rizino ulje i bijeli ocat balsamic ja to nemam)
  • 1 v.k meda
  • 1-2k susamovog ulja
  • češanj bijelog luka
  • so, peršun list
  • malo( između prstiju) ljute tucane paprike ili crvene ili cak moze i vegeta pikant
  • Priprema

    1. 1.
      Oguliti mrkvu i isječi spirilajzerom ili nasjeckati  ( naribati)na krupnije po želji.. 
      Susam propržiti bez masnoče.
      Dresing: Med, jabukovo sirće, bijeli luk isjeckan, ljutu papricicu, so izmješati.. 

    2. 2.

      Mrkvi dodati susam i preliti dresingom.. posuti sjeckanim peršunom ili korijanderom.. 
      Ja sam je jela uz pečeni stek lososa i uz salatu od pira i povrća.. 

 

Hrskava salata od kupusa

Danima mi se jela neka salata od crvenog i obicnog kupusa.. i nekog interesantnog dodatka.. tipa jabuka, neko suho voce..Budući da moji nisu bas od opcija slatko slano danas sam napravila blazu varijantu..  a drugi put ću tu neku sa vocnom notom.




  • pola manje glavice zelenog kupusa
  • pola manje glavice crvenog kupusa
  • srednje mrkve
  • šaka-dvije indijskog orašcica
  • maslinovo ulje, so
  • sok od jednog limuna
  • po želji moze se dodati cesanj cesnjaka i malo kumina.. ja sam samo stavila izmedu prsta blago kumina.

Priprema

  1. 1.
    Oprati kupus i sitno ga nasjeckati i malo nasoli da odstoji da malo omekani.. crveni kupus je obicno tvrdi njemu treba vise..i nakon nekog vremena isprati blago i malo ocjediti al ne previse da ostane hrskav.. 
    Mrkvu naribati.. Indijski orascic blago na tavi tostirati.. 
    Maslinovo ulje, limunov sok, cesnjak po zelji.. malo kumina..izmješati i preliti salatu..