ponedjeljak, 11. srpnja 2016.

Musaka od krompira

Musaka je porjeklom grčko  jelo gdje se reda povrće i proprženo meso..  i zalijeva se sa jajima i mlijekom i peće.Ima mnogo varijanti za pravljenje musake.
Ja danas donosim klasičnu musaku od krompira i mesa.



Sastojci:

1/2 kg mljevenog mesa( junetina)
1 glavica luka
5-6 većih  krompira
3 jaja
 oko 1/2 l mlijeka
so,biber, začin

Priprema:

Na malo ulja propržiti nasjeckan luk i mljeveno meso, dodati so, biber, začin.Pržiti dok upije tečnost i porumeni meso.
Krompir oprati isjeći na šnite.
U vatrostalnu pouljenu posudu staviti red krompira, pa red mesa i opet prekriti sa krompirom.
Umutiti jaja i mlijeko i preliti preko.. Staviti da se peće 45 min-1 h na 180-200 C.
Probati krompir i kad uvrije tekućina i porumeni gotovo je.



Nema komentara:

Objavi komentar