Musaka je porjeklom grčko jelo gdje se reda povrće i proprženo meso.. i zalijeva se sa jajima i mlijekom i peće.Ima mnogo varijanti za pravljenje musake.
Ja danas donosim klasičnu musaku od krompira i mesa.
Sastojci:
1/2 kg mljevenog mesa( junetina)
1 glavica luka
5-6 većih krompira
3 jaja
oko 1/2 l mlijeka
so,biber, začin
Priprema:
Na malo ulja propržiti nasjeckan luk i mljeveno meso, dodati so, biber, začin.Pržiti dok upije tečnost i porumeni meso.
Krompir oprati isjeći na šnite.
U vatrostalnu pouljenu posudu staviti red krompira, pa red mesa i opet prekriti sa krompirom.
Umutiti jaja i mlijeko i preliti preko.. Staviti da se peće 45 min-1 h na 180-200 C.
Probati krompir i kad uvrije tekućina i porumeni gotovo je.
Nema komentara:
Objavi komentar