- Jedna vrlo lagana i osvježavajuća torta za tople dane.Kao da jedete sladoled..
- Ovaj recept sam dobila od svoje prijateljice...
- Sastojci:
- 30 dkg oraha
- 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
- 1 velika kesa gotovih puslica( ili po zelji napravite)
- 5-6 kašika štauba
- Za preliv:
- 1 šolja štauba ( po želji može i manje)
- 450 gr smrznutog ili svježeg voća ( maline,višnje, jagode, š. voće)
Priprema
Orahe ispržiti u rerni bez masnoće da dobiju boju.Kad se prohladi izdrobiti ili ili nasjeckati.Ja stavim u kesu za zamrzavanje i prisnem valjkom... tako se fino usitne a da budu dovoljno krckavi.Malo puslica ostaviti za nasuti dole po kalupu i gore po torti..
Umutiti slatko vrhnje, dodati izdrobljene orahe , puslice i 5 kašika štauba.
Sve dobro izmješati kašikomJa nisam stavljala štaub meni je dovoljno slatko i bez.Po posudi ili u kalup(26 cm) staviti malo puslica izdrobljenjih.
Izliti smjesu od vrhnja, oraha i ostatka puslica. Gore jos posuti ostatkom puslica .Staviti u zamrzivač. Služiti leden sa preljevom
Preljev:
Voće i štaub šećer (šolja) kuhati 10 min . Ohladiti i služiti hladno preliveno po tortiJa sam kad se ohladilo prelila preko cijele torte tako mi je jednostavnije bilo.. Pravila sam od pola mjere, to je dovoljno za kalup od 18 cm.I ne stavljam toliko šećera u preliv volim kad malo kisi.
Nema komentara:
Objavi komentar