subota, 16. srpnja 2016.

Pekmez od jagoda

Prije par godina sam prvi put sam  pravila pekmez od jagoda i oduševila se.. Pekmez u kojem se osjete komadići jagoda.. Po meni idealan uz sir i kreker, možda je nekome to čudno al meni savršeno paše.
Ova količina je otprilike za 2 manje teglice.







Sastojci:
1 kg jagoda očišćenih od peteljki
1/2 kg šećera
sok od jednog limuna


Priprema:
Lijepe zrele jagode čvrste da se nisu počele gnjeciti očistiti od peteljki nasječi na pola  ili četvrtine zavisno od veličine.
Staviti u šerpu u kojoj čete kuhati ( neka sa debljin dnom) prekriti šečerom i ostaviti da odstoji par sati ili preko noći da pusti sok i da se šećer otopi..
Staviti na peč dodati limunov sok  i kuhati na laganijoj vatri i mješati stalno drvenom kašikom.
U toku kuhanja pojavljuje se pjena koju treba skidati. Najbolje stavite neki tanjurić pored da možete stalno skidati.Kuhati nekih 20 -30min zavisno od jagoda i tekućine. Možda će trebati i duže. Ukoliko je veća količina potrebno je duže kuhati.
Pekmez je gotov kada se drvenom kašikom prođe se i vidi se dno i kada se počne stiskati.
Test probajte sa  drvene kašike ukoliko ne pada na tanjurić gotov je.
Teglice oprati i zagrijati u rerni na 50-100 stepeni. U tople tegle sipati pekmez. Ostaviti da se ohladi u rerni, pa onda povezati( staviti poklopac ili celofan i gumicu).









Nema komentara:

Objavi komentar