Ja sam imala malo u zamrzivaču obarene mlade žare, pa sam odlučila da napravim juhu.
Sastojci:
1 glavica luka
10-15 dkg žara ( kopriva)
so,začin
jaje
vrhnje- mileram
2 kašike zobenih pahuljica za varijantu 2
Priprema:
Isjeckati luk na kockice. Žaru malo obariti da pusti onu jačinu par minuta. Ja sam imala veče obarenu žaru.
Na malo ulja propržiti isjeckanu glavicu luka, dodati isjeckanu žaru i popržiti. Kad omekani zaliti sa vodom ili povrtnim temeljcom po želji.Dodati so, vegetu i kuhati 15 min. Možete malo izmiksati.
Umutiti jedno jaje i lagano ga spuštati preko vilice u juhu i mješati. Ostaviti minut dva i skloniti i služiti.
Po želji može se dodati malo vrhnja za kuhanje ili u tanjur malo milerama.
Drugi nacin:
Proprziti luk i cehno bijelog luka, dodati 2 kašike zobenih pahuljica i malo propžiti, dodati zaru i naliti vodu ili temeljac.. Kuhati dok ne omekani 10-15 min.. Izmiksati i po zelji dodati malo vrhnja za kuhanje..
Ovako mozete praviti i od spinata ili blitve..
Nema komentara:
Objavi komentar