petak, 27. srpnja 2018.

Lađice od tikvica i povrća

Ljeto ,povrće.. tikvice bi mogla jesti svaki dan na sto nacina.. Jedan od super rucaka meni su punjene tikvice.. mogucnosti su brojne.. od povrca, sunke, sira,mesa, zitarica i sl..
Ja vec ovdje imam jedan recept sa pizza recimo nekim punjenjem i te su tikice jako ukusne https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.com/2016/06/laice-od-tikvice-punjene-sunkom-i-sirom.html..
Vrlo često punim i mljevenim mesom.. Ovaj put malo drugacije samo od povrća..




Sastojci:
4 srednje(manje)  tikvice
200 gr gljiva šampinjona
mala konzerva kukuruza najmanja od 100 ml ili šaka kukuruza
1  veća paprika crvena ili zuta ili obje da bude koloritno
šaka cherry paradajza
žuti sir za naribati
malo vrhnja za kuhanje oko 1,5-2 dcl
origano, bosiljak, so,
ulje

Priprema:
Oprati tikvice i presjeći na pola.. Ukoliko joj je kora bas ruzna malo površinski skinuti inače ne treba..izdubiti tikvice i to sredinu malo  usitniti..Papriku oprati i nasjeckati na kocke..
Gljive nasjeckati na listiće.. mozete i stapke ili samo klobuke.. Ja obicno stapke ostavim za juhu..
Na malo ulja maslinovog propržiti papriku, unutrašnjost tikvice, gljive, da omekani tj da pusti vodu.
Dodati začine, kukuruz ocjedeni i cherry paradajz , na to naribati sir po zelji..

 Puniti tikvice i preko preliti sa malo vrhnja za kuhanje.. Staviti u rernu i peci nekih 20-30 min dok ne porumene..
Ja tikvice tj lađice  uvijek malo propržim na tavi da pusti vodu. i da se krace u rerni pece.. Vi ukoliko to ne radite gore u tavi , mozete dok se fil pravi staviti u rernu malo da se zapeku.Dole staviti malo ulja u posudu.


Nema komentara:

Objavi komentar