Našla sam na američkim blogovima razne recepte i varijacije ovako pečenog krompira kao i tikvica .. Ovakav način rezanog povrče se naziva Hasselback.Meni je dobro došlo da to skupa sve pečem jer pekla i neke patlidžane za salatu.
Ja obično ljeti kad je vruće večinom jedem povrće ovo mi je bilo idealno za ručak.Kome nije može slobodno dodati neko meso..
Sastojci:
3 krompira ( vi stavite koliko mislite da vam treba po osobi- ja sam imala samo veliki krompir a više volim manji i bolji je brže se ispeče)
2 srednje tikvice
1 šoljica od kafe maslinovog ulja
bosiljak, origano, malo mješavine mediteranskih trava po želji
2-3 čehna bijelog luka sitno isječenenog
so, vegeta
malo tucane ljute papričice po želji - ja sam stavila jako malo( ostatku obitelji ne odgovara ljuto- mada ja volim)
šnite pancete ili suhog mesa
šnite žutog sira
parmezan
Priprema:
Krompir i tikvice nasječi na šnite po dužini ali ne do kraja.
Ukoliko ne možete stavite na podlogu od dvije drvene kašike. Ja sam sjekla na dasci, pazeći da ne odem do kraja, mada mi je tikvica na jednom mjestu proletila.
Maslinovo ulje i začine izmješati i preliti preko povrća. I staviti peči u pleh na papir za pečenje na 200 C
Možete prekriti i folijom. Ja nisam odmah tek kasnije .
Pred kraj pečena tikvice posuti sa malo parmezana.
Ja sam pekla oko 1 h.a krompir i duže jer je velik.
Na pola pečenja sam isjekla šnite pancete i žutog sira i njega sam stavila u krompir ne u svaki prorez u neke.. čisto da malo zamiriše.
.
Nema komentara:
Objavi komentar