ponedjeljak, 4. lipnja 2018.

Sate ražnjici na povrću iz woka

Jednostavno i aromaticno jelo za ljubitelje azijske kuhinje..
Mene je ovo jelo odusevilo.. bas me interesovalo kakvi su raznjici u toj marinadi od kikiriki putera. Savrseni, cak sam rekla da cu ih praviti i mimo ovoga povrća..








Sastojci za 4 osobe:
glavicu luka vecu
1 crvena i 1 žuta paprika
150 gr mrkve
1 svežanj mladog luka
1 svežanj svjezeg korijandera( peršun ako nema)
2 kašike putera od kikirikija
4 kašike sojina sosa
1 žlica sambal oeleka
2 kom pileceg filea(oko 400 gr)
2 kašike ulja od susama
100 gr klica bambusa
150 gr kineskog kupusa
20 gr svježeg đumbira
2 češnja češnjaka
200 gr gljiva shitake ako nema mogu i šampinjoni
4 kašike ulja od kikirikija( ja to nisam imala)
100 ml pileceg temeljca
50 gr kikirikija
mješavina 5 kineskih začina
2 crvene ljute papricice( ja nisam toliko stavila nego malo skroz pola jer je drugo ljuto)

Priprema:
Za raznjice marinada:
Puter od kikirija staviti u posudu, dodati jednu  kašiku soja sosa i 1/2 žlice sambal oeleka,i izmješati dobro da puter omeksa i nastane kremasta smjesa.



Pileće filete oprati i isjeći na tanke uske komade po dužini..

Drvene ražnice pokvasiti malo sa susamovim uljem i staviti na to meso i premazati marinadom. i staviti u frizider na nekih 1 h.
Ražnjice staviti na  2 kašike ulja od kikirikija( moze i drugo) i propržiti 2-3 min sa jedne pa 2-3 min sa druge strane,, 



Povrće:

Luk oguliti i narezati na prutice, Paprike ocistiti od sjemena i isjeci na komade, Mrkvu i mladi luk ocistiti, mrkvu nasjeckati na ploske, mladi luk na kolutove.
Đumbir, češnjak oguliti i nasjeckati..
ljutu papricicu ocistiti od sjemenki i nasjeci.Gljive isto tako i kupus.



U woku ugrijati 2 kašike ulja od kikirikija( ja sam stavila susamovo ulje) dodati dumbir, ljutu papriciu, i kratko propržiti, i maknuti uz rub, dodati mladi luk, i onda redom kupus, papriku, mladi luk, mrkvu, bambus, cesnjak, dodati temeljac i kikiriki i kratko prokihati..
Začiniti sa 5 kineskih zacina, preostalim sambal oelekom i soja sosom, 


Sluzenje:
Na tanjur staviti povrće iz woka pa preko ražnjice. ukrasiti korijanderom i mladim lukom..



Nema komentara:

Objavi komentar