Sastojci:
1 polovica tikve u zavisnosti kolika je moze i cetvrtina ako je veca..
1 mrkva
1 glavica luka
1 krompir
ulje
so, biber, zacin ili kocka po zelji
muskatni orascic, malo cilija ili kajerskog bibera po zelji
bucino ulje ili po zelji malo milerama
Priprema na prvi nacin:
Luk i povrce ocistiti i isjeci na komade..
Na malo ulja proprziti luk, mrkvu, tikvu.. Kad malo omekani dodati zacine,zaliti vodom i kuhati 15-20 min dok omekani.. Izmiksati i zaciniti sa malo muskatnog naribanog orascica. i po zelji malo cilija ili kajerskog papra.. I po zelji kod sluzenja dodati malo bucinog ulja i sjemenki ili ako niste ljubitelj dodati malo vrhnja za kuhanje..ili milerama..
Drugi nacin:
Ocistiti tikvu, mrkvu i krompir i staviti u vodu.. dodati po potrebi zacin i kuhati dok omekani.. Kad omekani izmiksati dodati muskat, malo cilija ili papra.. po zelji moze i ne mora.. i ulje ili mileram.. Ja sam juce pravila sa vrhnjem.
.
Nema komentara:
Objavi komentar