četvrtak, 11. svibnja 2017.

Peka

Ja ovo jelo zovem pekom mada se ne peče u peki nego u rerni al ima svega i sve se stavi i bude kao peka.









Sastojci

  

  • 4 komada mesa po želji(svinjetina ili teletina krmenadle, vrat, plećka)
  • glavice luka kapule ili obićnog crvenog
  • 1-2 patlidžana
  • 1-2 tikvice
  • crvene paprike roge
  • žute paprike
  • mrkva
  • 6-7 krompira srednje velicine
  • 2-3 čehna bijelog luka
  • so, vegeta. maslinovo ulje, peršun
  • zacin po zelji
  • Priprema

    1. 1.
      Meso nasoliti, povegetiti , preliti malo sa maslinovim uljem. Bijeli luk i peršun list  isjeckati i dodati u marinadu.Ostaviti malo da ostoji u marinadi,bar pola sata.Ja nekad stavljam i mješano meso crveno i piletinu(batak, krilca)
      Povrće oguliti ( mrkvu, kapulu i krompir) i isjeći na veće šnite ili kocke.Veće da ne gore kod pečenja. Patlidžane mozete malo i nasoliti pa isprati ako su stariji.
      U pouljenu tepsiju staviti meso preko i okolo povrće, Malo još gore pouljiti i staviti peći 20 -25min na 220 pa nakon toga prevrnuti meso i povrće i peći jos 20-25 min na 220. Po želji može se preliti u toku pečenja sa malo bijelog vina ili pive. Onda dobije fin saft.



    Posluživanje

    Služiti uz salatu

Nema komentara:

Objavi komentar