četvrtak, 11. svibnja 2017.

Pohovane palačinke sa špekom(suhomesnatim), gljivama i sirom

Davno nekad sam probala ove palačinke kod moje snahe i odusevila se.Super su za neka slavlja, ja ih nekad znam napraviti i za ručak zimi. Ne preferiram puno da pržim u ulju i da jedem pohano al su doista jako jako ukusne.. I kad se pozelim onda ih i napravim.. Ovo sam nekad zimus slikala jer mi je ostalo par palacinaka pa sam njih napunila za rucak.Ja obicno palacinke pravim odokativnom metodom, ovdje cu staviti recept. al vi mozete po svom receptu ispeci palacinke ..




Sastojci  
2 jaja +2 za pohovanje
200 gr brašna glatkog
1-2 kašike ulja
2 dcl mlijeka
2 dcl vode
malo soli
100-150 gr špeka(pancete) ili ko ne jede suho meso i sl
1 srednja konzerva šampinjona
100-150 gr žutog sira
brašno, prezla

Tartar sos, mileram i majoneza po želji

Priprema

  1. 1.
    Palačinke:
    Umutiti jaja, mlijeko, ulje i vodu i dodati brašno,so. Umutiti da ne bude grudvica. Peći palačinke. Ja obicno samo prvu pouljim da se tava zagrije poslije ne dodajem ulje.. 
  2. 2.
    Isjeckati špek. žuti sir na kockice.
    gljive isprati i ostaviti da se ocjede.. 
    Na palačinku na sredinu staviti kockice sira, špeka i gljiva i zamotati kao jastučić.Prvo sa strane obje male pa preko velike.. da se skroz zatvori kao jastuk da ne curi.
  3. Kad se sve potrosi i zamota.. Uvaljati prvo u brašno , pa umućena jaja viljuskom i na kraju u prezlu. Pržiti u ulju.. Ja stavim obicno malo ulja .Ocjediti na papirnim ubrusima..
  4. Služiti po želji prelive sa tartar sosom ili pomješati malo milerama i majoneze i preliti kod sluzenja.. 
  5. Posluživanje



    služiti uz tartar sos, majonezu i mileram izmješano ili uz neku salatu.. fine su i hladne i tople.. 

Nema komentara:

Objavi komentar