nedjelja, 28. svibnja 2017.

Krem juha od prase i krompira(2 varijante)


Tražila sam neku juhu u kojoj nema mliječnih dodataka jer nisam to juce jela.. .Nikad ranije nisam probala ovu kombinaciju al sam se odusevila.. Juha je divnog ukusa. od samo dva sastojka. Vrlo fina i kremasta.. i uopce se ne osjeti tako jako prasa.. vjerovatno ima i do toga da je mlada prasa.. 




Sastojci :
  • VARIJANTA 1
  • veća krompira
  • veliki komad prase( praziluka) ili 2-3 manja
  • 1/2 povrtne kocke ( ili ko zeli moze i kokosiju)
  • maslinovo ulje ili kasika putera
  • so,biber,
  • VARIJANTA 2 SA SRCIMA OD KRUHA
  • kom prase ili poriluka
  • 200 gr krompira
  • kašike putera(maslaca)
  • 300 ml Pilećeg temeljca ili kocka za juhe
  • kašike milerama
  • 80 ml vrhnja za kuhanje
  • vrganja(ja sam stavila šampinjone)
  • šnite tosta
  • vlasac, muskatni orascic
             
Priprema
  1. Varijanta 1 
Oprati prasu i isjeci na tanke šnite.. Krompir oguliti i isjeći na kocke.Na ulju ili puteru propržiti prasu  da omekani, kad omekani i spadne malo kolicina.dodati krompir na kocke..Zaliti sa vodom dodati kocku i kuhati dok omekani.. Izblendati i to je to.. uzivati u obroku.



Varijanta 2 sa srcima od kruha:Prasu oprati i ocistiti i isjeci na kolutove,propržiti na puteru  naliti 150 ml temeljca..Krompir oguliti i isjeci na kocke, dodati prasi.Kuhati dok ne omekša. Izblendati i dodati ostatak temeljca , vrhnje ,zacine .Gljive isjeci na ploške i proprziti na drugoj kašici putera .Tostirati malo kruh tost i isjeci kalupom srca... Juhu uliti u zdjelice i posuti gljivama.. Posuti vlascem i sluziti uz kruh.








Nema komentara:

Objavi komentar