Ja sam napravila svoju verziju ovog rolata tj krema je izmjenjena jer kod nje je bio šlag i voće. Ja sam napravila vanil kremu od žutanjaka i pomješala sa vrhnjem.Rolat je fantastičan spoj laganog beze tijesta, badema, kreme i voća.
kora
5 bjelanjaka
25 dkg šećera
100 gr listića badema ( ja sam stavila pola bademe pola lješnjake)
3 dcl mlijeka
5 žutanjka
4-5 kašika šećera, vanil šećer po želji
3 kašike gustina
2 dcl slatkog vrhnja ( šlag)
voće po želji - ja sam stavljala maline i ribizle prvi put, a sad maline i jagode..
Priprema:
Na papir za pečenje staviti bademe listiće i peći nekih 5-7 min na 180.Da se ne bi lijepio poslije beze papir mozete malo namazati puterom ili margarinom pa posuti badem listiće..
Pazite čim počnu mirisati gotovi su.
Umutiti bjelanjcad i dodati postepeno šećer,mutiti dok se ne stisne. Bjelanjcad izliti na tostirane bademe.
Peči 10 min na 180 pa smanjiti i još 15-20 min n a150C.
Kad je pečeno zamotati u papir.
Krema:
Staviti 2,5 dcl mlijeka da prokuha. Žutanjke, šećer, vaniliju po želji , gustin i ostatak mlijeka umutiti i kad provrije mlijeko skuhati kremu da se zgusne. Ohladiti kremu.
Umutiti slatko vrhnje i pomješati sa kremom.Možete mikserom to na laganoj brzini.
Na beze koru staviti kremu i namazati preko isjeckati voće po želji..
Zamotati rolat i ohladiti.
Nema komentara:
Objavi komentar