klasične k iflice za svaku priliku.. mekane i ukusne.
Tijesto:
Sastojci:
1 kg brašna, kaškica soli, kaškica šećera, 2 kesice suhog kvasca ili 1 kocka svježeg , 2 šoljice kafene ulja, 1/2 l mlijeka, 2 jaja
Fil:
Sastojci:
1/2 kg mladog sira,2 jaja, malo soli.
Umlaćiti mlijeko i razmutiti kvasac sa šećerom i kaškicom brašna. Brašno, jaja, so, ulje staviti i dodati mlijeko i zamjesiti glatko tijesto. Ostaviti da nadođe.
Za fil: izmješati sir, jaja i so.
Kada nadođe premjesiti i podjeliti na 9 kugli.
Svaku kuglu razvaljati i isjeći krug na 8 dijelova i isjeći trokut i filovati.
Zarolati od većeg ka manjem i staviti u pleh.
Premazati jajetom ili samo žumanjkom( po želji) i posuti susamom ili nekim drugim sjemenkama. Jedan margarin ( puter) podjeli na tri dijela i staviti na svaki kiflicu malo. Peći oko 1/2 h na 180 stepeni
Nema komentara:
Objavi komentar