ponedjeljak, 28. svibnja 2018.

Uštipci(palačinkice) na kašiku Kaşık Dökmesi (slani i slatki)

Vec ranije sam pravila i imaju ovdje recepti za slane  pahuljaste turske uštipke( palacinke) koji se vade kašikom.
https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.ba/2017/08/palacinke-od-sirapopecci-kahvaltilik.html

https://wwwslatkoslanikutak.blogspot.ba/2017/07/sirni-popeccipeynirli-kasik-dokmesi.html

Sad sam pravila u dvije varijante slanu i slatku.. Recept je isti samo se razlikuje u šećeru koji se dodaje u slatke.Ja sam umutila i onda ispekla dio slanih u ostatak dodala šećer i ispekla slatke..








Sastojci:
za slanu verziju:
1 čaša jogurta (2dcl)
2 jaja
1 mala čašica ulja (0,75)
1,5 čaša brašna
1 prašak za pecivo
malo soli ( kafena kaškica)
za slatku verziju :
sve isto +1  supena kašika šećera

Priprema:

Razbiti jaja i dodati jogurt i izmješati žicom, dodati ulje i na kraju brašno i prašak za pecivo.
Sve izmješati da se dobije fina smjesa.


 U tavi (moze za palacinke)zagrijati malo ulja.. i spustati kašikom i peći par min sa obje strane..


Slane sluziti po želji sa sirom, suhomesnatim, nekim namazom ili dipom..



Slatke premazati nutelom ili nekim sl namazom( eurokrem) i posuti listicima badema..












Piletina sa lemon paperom

Nedavno mi je prijateljica rekla kako koristi ovaj zacin, i to da krasno pase uz losos. Ja sam ga nasla kod nas i probala sa piletinom i fantasticno paše..Vrlo osvjezavajuci. Inace jako volim taj citrusni ukus sa piletinom..








Sastojci:
1 kom pilecih fileta ( mislim na dva komada)
sok od jednog limuna
2-3 kašike maslinovog ulja
1 kašika lemon papra
bosiljak,origano  pola kaškice male
so,
1 limun isjeći na šnite

Priprema:

Pileće filete isjeći na šnite kao šnicle ne mora previse tanke. .. Maslinovo ulje, sok od limuna, zacine izmješati i piletinu staviti u tu marinadu. Neka odstoji bar 30 min al bolje je i duze..
Zagrijati tavu i staviti šnicle i pržiti dok dobije boju nekih 6-7min sa svake strane. Dodati šnite limuna i pržiti skupa..
Ja sam dodala malo vode pred kraj i sacekala da malo uvrije i dobila fin sok od pecenja.
Ja sam jela uz đuved rizu.. i salatu.. moze se konzumirati uz rizu, krompir, neku zitaricu, zeleno povrce po želji