petak, 21. srpnja 2017.

Juha od mrkve i đumbira na 2 načina

Već godinama pravim ovu juhu i jako je volim jer joj đumbir da posebnu aromu..Đumbir je dosta jak i aromatičan i ljutkast pa ga treba stavljati oprezno.Ima jednu svježu al ljutkastu aromu.
Napisat cu dva nacina jedan vrlo jednostavan koji se samo kuha od mrkve i đumbira  a drugi malo obogačen sa krompirom i lukom..



I način
Sastojci:

3-4 velike mrkve ili 4-5 srednjih
so, začin po želji tipa vegeta moze a i ne mora ili kocka za juhu
komadić đumbira kao pola palca par cm
malo vrhnja ili milerama kod služenja i to je po želji
krutoni po želji ili loptice od kruha
 po želji malo soka od cjeđenje naranđe

II način
Sastojci:

1 manju glavicu luka
1-2 češnja češnjaka
1 srednji krompir
3-4 veće mrkve ili 4-5 srednjih manjih
komadić đumbira 2-3 cm
so, začin ili po želji kocka
malo  ulja ili putera ko šta koristi( kašika dvije)
malo vrhnja za kuhanje po želji ( 2-3 kašike)
po želji malo soka od naranđe
krutoni po želji ili one loptice što imaju od kruha

Priprema: 
I način:
Očistiti mrkvu i đumbir i nasjeckati na šnite.. Prekriti sa vodom ili po želji temeljac od kocke, vegeta i sl.. I kuhati dok ne omekša mrkva nekih 15 min. Izmiksati do bude dovoljno gusto kao krem juha ni previse.. Vodu dodavati postepeno po potrebi..
po želji možete dodati kašiku dvije vrhnja za kuhanje ili u tanjur malo milereama  i krutona..Možete dodati i malo soka od naranđe.. da lijepu aromu.

II način
Oguliti povrće i nasjeckati luk na kockice. Na malo ulja ili putera ko šta koristi propržiti luk i bijeli luk dodati krompir i mrkvu malo da pusti svoj sok .. Dodati đumbir. Naliti vodom ili temeljcom.. i kuhati dok ne omekani.. Kad omekani povrće izmiskati.. dodati po želji malo vrhnja za kuhanje ja nekad stavim nekad ne.. kad postim ne stavljam, a ako mi je prejaka juha tj malo ljuca dodam da ublazi..
U ovu juhu je vrlo ukusno kad se doda malo soka od naranđe...to ostavljam po želji ko šta voli.




Nema komentara:

Objavi komentar