Juce sam jela jednu malo drugaciju varijantu al istih sastojaka pa dodajem jos jedan recept.. na vec postojeci.Ove nisu bile prelivene mozzarellom nego se pune sa mozzarellom
Sastojci
4 osobe- Za 1 recept:
- 450 gr mljevenog mesa (junećeg)
- 1 manja glavica luka
- 1-2 kom češnja češnjaka
- 1 jaje
- 1/4 šolje parmezana ribanog
- 1/4 šolje prezle/ krušnih mrvica
- 1/4 šolje mlijeka
- so, biber, origano, bosiljak između prsta
- 1 kom Podravka fino sjeckane rajčice s peršinom i češnjakom ili sa bosiljkom i origanom po zelji
- 125 gr mozzarelle
- Za varijantu recepta: ćufte punjene mozzarellom
- 250 gr -300 gr mljevenog mesa junetina
- 1 jaje
- 2 kašike prezle(mrvica),
- origano, bijeli luk u prahu,so, papar
- mozzarela sir
- 1 kom Podravka fino sjeckane rajčice s peršinom i češnjakom ili bosiljak
- Priprema varijanta 1:
- 1.Mljevenom mesu dodati nasjeckani ili naribani luk( ja meljem sama meso pa sameljem i luk), bijeli luk, so, biber, jaje, mrvice, parmezan i mlijeko.. Umjesiti tijesto tj uraditi ga i praviti kuglice srednje velicine.
- 2.U tavu staviti malo ulja i propržiti ćufte da porumene..4-5 min. sa strane.. tj 8-10 min ukupnoKad porumene preliti ih sjeckanom rajčicom sa dodatkom bijelog luka i peršuna i ostaviti da malo prokuhaju..par min..dok se malo sos zgusne i upiju ga cufte nekih 5-6 min.Preko toga naribati sir i sacekati da se otopi, Ja sam stavila 5-6 minuta u zagrijanu rernu da se lakse otopi.
- 3.Ja sam juce od ove smjese za meso odvojila i napravila par snicle fasiranih i bile su vrlo ukusne.. i tako takve..
- Varijanta 2:Mljeveno meso, jaje, zacine i prezlu izmješati. dodati po potrebi jednu kasiku vode.. Masa treba da je srednje mekana da se moze oblikovati.. Praviti kuglice
Mozzarellu isjeći na kockice i u svaku kuglicu stavljati komad mozzarelle.. i zatvoriti..Ugrijati malo ulja i propržiti kuglice .. izvaditi i ocjediti na papirnom ubrusu,Umak malo zagrijati na vatri neka vrije par minuta.. Preliti po cuftama. po zelji sluziti uz neki prilog. ja sam dodala u to malo njoka..Ukoliko zelite mozete napraviti sami umak od paradajza tipa salse, ili od sjeckanog paradajza.. njega propžiti na malo maslinovog ulja uz dodatak luka i cesnjaka i zacina po zelji.( bosiljak, origano)
Posluživanje
Služiti po zelji uz rizu ,pastu, njoke .. - 1.
Nema komentara:
Objavi komentar