petak, 14. srpnja 2017.

Italijanske ćufte sa mozzarelom

Ovo je jedna malo drugacija varijanta poboljšana u odnosu na klasicne ćufte u saftu.. Obogacene su topljenom mozzarelom. Ovaj recept sam naisla na netu i jako mi se dopao bas radi mozzarelle pa sam odlucila da ga probam. . Ja sam ga malo sebi prilagodila kolicinom buduci da ja kuham za dvoje i paradajz sosom.

Sastojci

  4 osobe
  • 450 gr mljevenog mesa (junećeg)
  • manja glavica luka
  • 1-2 kom češnja češnjaka
  • jaje
  • 1/4 šolje parmezana ribanog
  • 1/4 šolje prezle/ krušnih mrvica
  • 1/4 šolje mlijeka
  • so, biber, origano, bosiljak između prsta
  • 1 kom Podravka fino sjeckane rajčice s peršinom i češnjakom ili sa bosiljkom i origanom po zelji
  • 125 gr mozzarelle
  • Priprema

    1. 1.
      Mljevenom mesu dodati nasjeckani ili naribani luk( ja meljem  sama meso pa sameljem i luk), bijeli luk, so, biber, jaje, mrvice, parmezan i mlijeko.. Umjesiti tijesto tj uraditi ga i praviti kuglice srednje velicine.
    2. 2.
      U tavu staviti malo ulja i propržiti ćufte da porumene..4-5 min. sa strane.. tj 8-10 min ukupno
      Kad porumene preliti ih sjeckanom rajčicom sa dodatkom bijelog luka i peršuna i ostaviti da malo prokuhaju..par min..dok se malo sos zgusne i upiju ga cufte nekih 5-6 min.
      Preko toga naribati sir i sacekati da se otopi, Ja sam stavila 5-6 minuta u zagrijanu rernu da se lakse otopi. 
    3. 3.
      Ja sam juce od ove smjese za meso odvojila i napravila par snicle fasiranih i bile su vrlo ukusne.. i tako takve..

    Posluživanje


    Služiti po zelji uz rizu ili pastu.. ja sam jela ovako uz salatu bilo mi je dovoljnoo

Nema komentara:

Objavi komentar