Italijani obično jedu rižoto za predjelo.. ja ga mogu jesti i za glavno jelo ili neku laganu večeru..
Vrlo bitna stvar kod rižota je vrsta riža.. Za rižoto talijani obično koriste Arborio ili Carnarolli jer se ne raspada i ima više škroba i fino da kremoću
SASTOJCI (za 4 osobe):
- 240 gr Arborio riže ili Carnarolli (ja kuham sa Arboriom..
- 1 nasjeckani luk (srednje velićine)
- 1 čaša suhog bijelog vina
- 1 l temeljca od povrća (kocka razmutiti u vodi i zagrijati ili vegetu)
- oko 2 žlice putera
- maslinovo ulje
- 1 žličica šafrana
- 40g ribanog parmezana( kesica)
Priprema:
Napraviti temeljac od kocke i ostaviti ga toplog. Čašu temeljca odvojiti i dodati mu šafran i ostaviti da stoji da pusti boju, nekih pola sata.
Nema komentara:
Objavi komentar