srijeda, 17. svibnja 2017.

Milanski rižoto

Poznati talijanski rižoto alla milanese (žuti rižoto). Žut je jer se u njega dodaje šafran.. najskuplji začin na svijetu..
Italijani obično jedu rižoto za predjelo.. ja ga mogu jesti i za glavno jelo ili neku laganu večeru..
Vrlo bitna stvar kod rižota je vrsta riža.. Za rižoto talijani obično koriste Arborio ili Carnarolli jer se ne raspada i ima više škroba i fino da kremoću





SASTOJCI (za 4 osobe):


  •     240 gr Arborio riže ili Carnarolli  (ja kuham sa Arboriom.. 
  •     1 nasjeckani luk (srednje velićine)
  •     1 čaša suhog bijelog vina
  •     1 l temeljca od povrća  (kocka razmutiti u vodi i zagrijati ili vegetu)
  •     oko 2 žlice putera
  •     maslinovo ulje
  •     1 žličica šafrana 
  •     40g ribanog parmezana( kesica)

Priprema:


Napraviti temeljac od kocke i ostaviti ga toplog. Čašu temeljca odvojiti i dodati mu šafran i ostaviti da stoji da pusti boju, nekih pola sata.

Na maslinovom ulju i kašiki putera  propržiti luk i kad zažuti i omekani dodati rižu i nju malo glazirati, dodati čašu vina i pustiti da ispari .. Onda postepeno dodavati temeljac i mješati. Kad upije opet dodati. Rižoto se kuha 15-18 min zavisi piše na kutiji.. Na kraju dodati temeljac sa šafranom...Kad riža omekani  i bude jos kremasta ne skroz suha dodati joj kasiku putera i promjesati.. Kod služenja posuti parmezanom.. 





Nema komentara:

Objavi komentar