Pakora je indijsko jelo, kao neka vrsta šnicli(polpeta) sa povrćem: Ovdje je kombinacija karfiola, krompira, luka i kukuruza.. Ovo je vegatarijansko jelo ili za ljude koje poste, jer ne sadrži ni jaje.. Ja sam put probala prije nekih 15 god kod svoje snahe i jako mi se svidjelo.. Nedavno sam našla od slanutka i kupila da bi mogla praviti ovo jelo..Ranije sam pravila nekom kombinacijom kukuruznog i običnog brašna( jer nisam imala slanutkovo brašno) al ono daje baš da se može lako oblikovati..
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 2 krompira
- 2 glavice crvenog luka
- 1/2 konzerve kukuruza( ja sam stavila onu skroz najmanju cijelu)
- Slanutkovo brašno
- so
- 1 mala kaškica gaza musala( mješavina začina), carry, čili
- voda
- sok od limuna( ja sam stavila pola)
Priprema:
Karfiol podjeliti na cvijetiće i obariti al da ostane malo tvrđi.
Krompir također obariti na tvrđe.(možete u cijelo oguljen ili na kockice) ja sam skupa sa karfiolom u cijelo pa sam isjeckala na kockice.
Luk također isjeckati na kockice,Kukuruz ocjediti.
Slanutkovo brašno, vodu, limunov sok, so, gaza musal, čili i carry izmješati smjesa da bude malo gušća nego za palačinke.
U to dodati povrće i izmješati. Vaditi kašikom i pržiti na ulju..
Ja nisam pržila u dubokom ulju, već na vrlo malo ulja na teflon tavi..
Staviti na papir da se ocjedi.
Posluživanje
Služiti uz neki sos po želji ili neko meso.. i salatu
Nema komentara:
Objavi komentar