srijeda, 13. srpnja 2016.

Meksička salata na dva načina

Meksička kuhinja je dosta poznata i danas dosta popularna  najviše po  začinjenoj hrani i  tortiljama.
Meksikanci dosta upotrebljavaju kukuruz i grah u svojoj prehrani.
Ovo je jedna obična salata vjerovatno svima već poznata al na dva načina. Prvi je klasični a drugi je malo obogačen mediteranom.











Sastojci:
1 konzerva crvenog graha
1 konzerva kukuruza
1 glavica luka najbolje ljubičasti ako ima
1 veća paprika zelena ili crvena
ulje, sirće
po želji malo ljute papričice nasjeckati

za mediteransku verziju još:
1 veći paradajz
1-2 krastavice
aceto balsamiko,maslinovo ulje
bosiljak

Za zdjelice od tortilje: tortilje i ulje

Priprema:
Nasjeckati luk, i papriku. Grah i kukuruz ocjediti i isprati.. dodati povrću. Posoliti dodati po želji ljutu papričicu. Pouljiti i zakiseliti po svom ukusu.



Za mediteransku varijantu primješati paradajz i krastavac.. i umjesto običnog sirćeta dodati maslinovo i aceto balsamiko.. i malo svježeg bosiljka.




Ja sam ovaj put sluzila u tortilja zdjelicama, vrlo je jednostavno za napraviti a vrlo efektno..
 Namazati neku odgovarajucu posudu uljem i staviti tortilju i formirati je prema zdjelici da ima valove i staviti u rernu peci 10 min na 180. Izvaditi iz zdjelice i u tortilju staviti salatu.. 


Jela sam uz polpete od tune.. odlicna kombinacija..






Nema komentara:

Objavi komentar