petak, 15. srpnja 2016.

Juha od pečene tikve (buče, bundeve)

Za ovu juhu treba tikva stambolka, hokaido ili neka  druga vrsta narandžaste tikve.Ovoj tikvi sezona je tek na jesen.
Ja ispečem šnite tikve na pak papiru  kad je sezona i zaledim po obrocima da imam tokom cijele godine.
Tikva je slatka i ima aromu na kesten.. Ja je volim i tako pečenu posoliti i jesti pečenu.





Sastojci:

2-3 šnite tikve (buče, bundeve)
so,
bučino ulje,
sjemenke bundeve


Priprema:

Na šnite isječi buču i staviti na pak papir i peči 1-1/2 h na 200. Zavisi od buče.. Starijim i tvrđim treba više vremena. Bitno je da porumeni i omekani.  Probosti viljuškom da se vidi da li je mekana.Vi možete i ispeči više i zalediti kao i ja..


Tako pečenu tikvu oguliti koru i isječi i izmiskati, naliti vode da pokrije, zavisi koliko gusto želite..
Posoliti.Staviti na vatru da provrije. Kuhati samo par min.. da se sastojci prožmu. Dodati začin po želji.. Ja nekad stavim nariban muškatni oraščić.
U tanjur kod služenja staviti bučino ulje i sjemenke buče.
Ukoliko nemate bučino ulje možete dodati malo milerama ili vrhnja..



Nema komentara:

Objavi komentar