i htijela sam da ga probam. Oduševila sam se.. Gozleme su tursko jelo kao neke lepinjice(pitice) sa nadjevom.
Ja sam pravila prvu varijantu gdje se mjesi tijesto.. A može se praviti i od gotovih kora za pitu..
Ja nisam stavljala sviježi špinat jer nisam imala nego obaren.. i nisam stavljala luk..a on po receptu i ne mora po želji...Na blogu kod Gage imate detaljan imate detaljan opis pravljenja gozlema.Ja ću napisati kako sam ja pravila.
Drugi put sam pravila duplu mjeru tijesta i jedne sam filovala sa blitvom i fetom, a druge samo sa sirom.
Sastojci za 5 gozleme:
Tijesto:
150 gr brašna
70 gr mlake vode ( ja sam stavila 0.70 ml vode)
30 gr jogurta ili kefira ( ja sam stavila 0,30 ml vode)
1/2 kaškice soli
Ukoliko pravite obje varijante povečati tijesto tj staviti duplu mjeru.
Nadjev
I varijanta
100 gr obarenog ili svježeg špinata ili blitve ( jedna šaka)
100 gr feta sira
II varijanta
100 gr feta sira
2 kašike mladog ocjedenog sira
Priprema:
Brašno, so staviti u posudu i dodati tekućinu. Ja sam odmah u čaši izmjerila 1 dcl tekućine ukupno, tako mi je bilo lakše. Zamjesiti tijesto. Prekriti krpom i ostaviti 15 min da odstoji. Nakon toga napraviti 5 kuglica i opet ostaviti da odstoji.
Nadjev 1: Ja sam obaren špinat isjeckala i dodala mu feta sir. Drugi put sam pravila i dodala sam svježu blitvu i feta sir i malo mladog sira.
Nadjev 2: Izmješati ocjeđeni mladi sir i dodati mu feta sir..
Nakon 15 min razvaljati tijesto kuglice na veličinu tanjura i staviti fil preklopiti i zatvoriti. i peči na tavi od palačinaka sa par kapi ulja kao i palačinke.
Nema komentara:
Objavi komentar