utorak, 21. lipnja 2016.

New york cheesecake

Poznata lagana slastica torta od sira. Ovo je klasični recept američke torte od sira .. Na njega se može dodati i preliv od voća.


Sastojci

  • Podloga
  • 125 gr putera 
  • 250g speculas keksa ili  petit keksa
  • 3 kašike  šećera

  • Krema od sira
  • 6 kašika  šećera
  • 1 kesica  vanil  šećera
  • sok od pola limuna, malo korice limuna naribati 
  • 1/2kg svježeg sira ( ovdje se može kombinovati ricota, sirni namaz-abc, dukatela)
  • jaja

  • Krema od vrhnja
  • 400 ml kiselog vrhnja- mileram  (od 20% masti)
  • 1 kesica  vanil šećera
  • 3 kašike  šećera


























Priprema: 
Kora:

Sameljite keks  ili staviti u vrećicu za zamrzavanje i drvenim valjkom prelaziti preko i usitniti.
Puter rastopiti na laganoj vatri da ne zagori.
Keksu dodati puter i šećer i napraviti koru koju staviti u pleh 26 cm.
Ugrijati pećnicu na 200 i staviti koru i peći 5 min.





Ispod kalupa  na dno rerne staviti pleh u koji se doda vode da ne bi curilo po rerni i gorilo.Jer bi to užasno smrdilo i dimilo.Nakon 5 min izvaditi i preliti kremom.

Krema:
Umutiti snijeg od  bjelancadi  i primješati žutanjke, šećer,vaniliju, sir, limunov sok, koricu  i još malo mutiti ne previše. 



Preliti preko kore i peći 20 min na 170 C.Kad je pećeno izvaditi i ugasiti rernu.




Preliv od vrhnja:
Mileram, šećer i vaniliju izmješati i preliti preko pečene kreme od  sira.
Vratiti u ugašenu rernu i ostaviti 5 min.
Nakon 5 min izvaditi i ostaviti da se ohladi i onda prebaciti u frižider i ostaviti da odstoji najbolje preko noći.










Nema komentara:

Objavi komentar