Poznata lagana slastica torta od sira. Ovo je klasični recept američke torte od sira .. Na njega se može dodati i preliv od voća.
Sastojci
- Podloga
- 125 gr putera
- 250g speculas keksa ili petit keksa
- 3 kašike šećera
- Krema od sira
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanil šećera
- sok od pola limuna, malo korice limuna naribati
- 1/2kg svježeg sira ( ovdje se može kombinovati ricota, sirni namaz-abc, dukatela)
- 4 jaja
- Krema od vrhnja
- 400 ml kiselog vrhnja- mileram (od 20% masti)
- 1 kesica vanil šećera
- 3 kašike šećera
Priprema:
Kora:
Puter rastopiti na laganoj vatri da ne zagori.
Keksu dodati puter i šećer i napraviti koru koju staviti u pleh 26 cm.
Ugrijati pećnicu na 200 i staviti koru i peći 5 min.
Ispod kalupa na dno rerne staviti pleh u koji se doda vode da ne bi curilo po rerni i gorilo.Jer bi to užasno smrdilo i dimilo.Nakon 5 min izvaditi i preliti kremom.
Krema:
Umutiti snijeg od bjelancadi i primješati žutanjke, šećer,vaniliju, sir, limunov sok, koricu i još malo mutiti ne previše.
Preliti preko kore i peći 20 min na 170 C.Kad je pećeno izvaditi i ugasiti rernu.
Preliv od vrhnja:
Mileram, šećer i vaniliju izmješati i preliti preko pečene kreme od sira.
Vratiti u ugašenu rernu i ostaviti 5 min.
Nakon 5 min izvaditi i ostaviti da se ohladi i onda prebaciti u frižider i ostaviti da odstoji najbolje preko noći.
Krema:
Umutiti snijeg od bjelancadi i primješati žutanjke, šećer,vaniliju, sir, limunov sok, koricu i još malo mutiti ne previše.
Preliti preko kore i peći 20 min na 170 C.Kad je pećeno izvaditi i ugasiti rernu.
Preliv od vrhnja:
Mileram, šećer i vaniliju izmješati i preliti preko pečene kreme od sira.
Vratiti u ugašenu rernu i ostaviti 5 min.
Nakon 5 min izvaditi i ostaviti da se ohladi i onda prebaciti u frižider i ostaviti da odstoji najbolje preko noći.
Nema komentara:
Objavi komentar