Sastojci:
Kora :
250 gr mljevenog keksa( špekulas + petit)
- 100 gr putera
- 2-3 kašike mlijeka po potrebi
- Fil:
- 500 gr mladog kremastog sira ili mascarponea
- 150 gr sirnog namaza
- 150 gr -200 gr šećera( ko voli slađe nek stavi ja sam stavila 150 gr al ja ne volim preslatko)
- sok od jednog limuna
- 3 dcl slatkog vrhnja
- 1 kesicu želatine
- 2 crvena preljeva za torte
- 600 gr šumskog voća
Priprema:
Kora:
Samljeti keks.. ja inace u cheesecake volim staviti spekulas ili pola pola njega i petit jer mi ima divnu aromu.. On je obicno pakovanje od 200 gr.. pa dodam petita..
Samljeti keks.. ja inace u cheesecake volim staviti spekulas ili pola pola njega i petit jer mi ima divnu aromu.. On je obicno pakovanje od 200 gr.. pa dodam petita..
Rastopiti puter i dodati u keks.. Izmješati.. Ukoliko je suho dodati par kašika mlijeka..
Koru staviti u kalup i utapkati i osaviti malo da se ohladi dok se napravi krema.
Torta je za promjer od 26-28 cm.
Torta je za promjer od 26-28 cm.
fil:
Jednu kesicu želatine razmutiti u 4 kašike vode da nabubri 10 min.
Mladi sir izmješati sa sirnim namazom, dodati šećer i limunov sok..
Vrhnje umutiti u šlag.
Želatinu zagrijati na šporetu( paziti da ne zagori) samo da se otopi i primješati siru kao i vrhnje šlag.
Sve lagano izmješati i staviti na koru..
Želatinu zagrijati na šporetu( paziti da ne zagori) samo da se otopi i primješati siru kao i vrhnje šlag.
Sve lagano izmješati i staviti na koru..
Ostaviti u frižider da se stisne..
Voće šumsko ako je zaleđeno odlediti..
2 kesice preliva za tortu crvenog prema uputama ( čini mi se da je po dvije kašike) 4 kašike šećera izmješati sa malo vode od 4 dcl i dodati u ostatak vode ili soka od ocjedenog voća.
Staviit na vatru i mješati dok ne provrije. Skinuti prije vrenja. Ostaviti par min da se počne hladiti..
Staviit na vatru i mješati dok ne provrije. Skinuti prije vrenja. Ostaviti par min da se počne hladiti..
Nema komentara:
Objavi komentar