četvrtak, 2. lipnja 2016.

KINDER BUENO

Meni jedna od najdražih torti. Vrlooo kremasta i lagana..                      

SLATKI KUTAK


SASTOJCI:
Biskvit:
6 bjelanjaka,6 kašika  šećera,4 kašike brašna
potrebno još:100g. nutele, 100 gr lješnjaka, petit keks
Fil:
1l. mlijeka, 8 kašika gustina, 6 žutanjaka, 10 kašika  šećera, 1 puding od vanilije, 1 vanilin šećer
100g. čokolade za kuhanje ,200 gr. putera
IZRADA BISKVITA :
U kalup(26-28 cm) staviti masni papir, namazati ga puterom i posuti sjeckanim lješnjacima. Lješnjake  možete ispeći u rerni da potamne, ohladite ih pa ih kroz ruke trljajte da im otpadne korica. Stavite ih u čvršću krpu ili kesu i malo ih istucite batom za meso, ali tako da ostanu i malo krupniji komadići.Ljepši je ukus sa pečenim ali mogu i sirovi.
Umutiti bjelanjke sa šećerom, brašno lagano dodati i kašikom umješati i posuti po lješnjacima...peći 15 min. na 180 stupnjeva.
IZRADA KREME:
Staviti 8 dcl mlijeka da prokuha.
Umutiti žumanjke sa šećerom,vanilijom dodati puding, gustin  i dva dcl mlijeka. To ukuhajte u uvrelo mlijeko kao puding.Skuhati kremu i ohladite uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica.
Čokoladu otopiti na pari.U hladan fil dodati puter, kad se sjedini podjeliti na dva djela i u jedan dodati istopljenu čokoladu
Redosljed slaganja:
Kad se  biskvit ispeće i ohladi, okrenuti na onu stranu gdje su lješnjaci, namazati nutelom i poslagati petit keks.
Preko keksa namazati bijelu kremu, pa tamnu.
Umutiti 2,5 dcl. slatkog vrhnja i namazati po kremi. Tortu ukrasiti krupno mljevenim,sjeckanim  lješnjakom, ribanom čokoladom ili po želji ostaviti bijelu.
BISKVIT, NUTELA, PETIT KEKS, ŽUTA KREMA, SMEĐA KREMA, ŠLAG




Nema komentara:

Objavi komentar