četvrtak, 1. lipnja 2017.

Salata od pira i povrća

Nedavno sam kupila pir i odlucila da ga probam.. jer sam brašnom oduševljena. U principu ukus vrlo slican pšenici.. Salata je jako fina i zasitna.. Ukoliko nemate pir mislim da možete staviti i zamjene( pšenicu, bulgur ili ječam) .U ovu salatu ide i sir bijeli tipa feta, koziji.. 






Sastojci

  
  • šoljica mala pira( krupnik, spelta)
  • 1-2 kom krastavaca( dva manja ili jedan veći)
  • veliku šaku rikule
  • veći paradajz ili 5-6 cherry paradajzica
  • 2-3 kom mladog luka
  • sok od pola limuna
  • maslinovo ulje, so,
  • komad feta sira ili nekog sličnog bijelog sira
  • Priprema

    1. 1.
      Pir skuhati u vodi nekih 40 min.. ja nisam mocila,, moguce da je kad se namoci i krace kuhanje.. otprilike kao i jecam i psenica. 
      Skuhan pir ocjediti i ohladiti,
      Povrće oprati, očistiti isjeckati na manje komade.. 
      Dresing izmješati limunov sok, so, maslinovo ulje i po potrebi malo šečera između prsta.. 
    2. 2.

      Piru dodati povrće i preliti dresingom..U ovu salatu ide i neki sir ja nisam stavljala jer juce nisam jela sir.. tipa feta, koziji bijeli sir i sl.. na kockice. 

Nema komentara:

Objavi komentar